ChatGPT søk vs Google og Bing: En ny æra i søk

av | 5. nov, 2024 | Blogging, ChatGPT, Nyheter, SEO

Denne guiden forklarer hvordan ChatGPT søk fungerer og gir en oversikt over noen viktige observasjoner og forskjeller fra Google og Bing. Det er ingen tvil om at SEO er i endring, men hvor bra fungerer søket i OpenAIs løsning vs markedslederen Google og Bing?

Med ChatGPT søk tar OpenAI opp konkurransen med søkegigantene Google og Bing. ChatGPT søk tilbyr en annen tilnærming som fokuserer mer på samtalebasert interaksjon og AI-genererte svar, som kan gi brukere en unik opplevelse. Denne artikkelen gir en dypere innsikt i hvordan ChatGPT skiller seg fra Google og Bing, og hvordan den nye søkemotoren presterer på ulike typer søk.

Hvorfor ChatGPT søk er annerledes

ChatGPT søk er utviklet for å gi tekstsvar på et nivå som ligner en menneskelig samtale, noe som kan gi en personlig tilpasset opplevelse. I motsetning til Google og Bing, som fokuserer på en rangert liste over resultater, prøver ChatGPT å levere mer helhetlige svar. I tillegg til tekstsvar kan ChatGPT inkludere bilder og kart, men dette varierer avhengig av spørsmålet.

Hvordan ChatGPT søker etter informasjon

I stedet for bare å bruke en listebasert indeksering, bruker ChatGPT en dypere AI-prosess for å generere svar, noe som kan bety at sider som ikke nødvendigvis rangerer høyt på Google eller Bing, kan bli sitert. Denne metoden kan tilby mer varierte kilder og innsikter, særlig på nisjeemner der ChatGPT har vist seg å være mer presis.

Nøkkelobservasjoner i ChatGPT søk

  1. Forskjellen mellom indeksering og rangering: ChatGPT kan sitere sider som ikke rangerer blant de 100 beste i Bings klassiske søk. Dette viser viktigheten av å forstå forskjellen mellom en nettside som er indeksert versus en som er rangert.
  2. Avvik mellom Bing og ChatGPT: Resultatene fra Bing og ChatGPT kan ofte variere betydelig, noe som kan påvirke informasjonens pålitelighet og bruk.
  3. Flere sider fra samme domene: ChatGPT kan sitere flere sider fra samme domene i ett og samme svar, noe som øker synligheten for nettsider.
  4. Varierende svar: Selv identiske søk kan gi ulike svar på ChatGPT søk, noe som tyder på en viss dynamikk i modellens respons.
  5. Presisjon på nisjeemner: ChatGPT har vist seg mer nøyaktig enn både Google og Bing når det gjelder spørsmål om nisjeemner med begrenset informasjon.
  6. Mangelfull lokal søkeopplevelse: Den lokale søkeopplevelsen virker til tider mindre pålitelig, og ChatGPT søker kan vise mangler her.
  7. Kartresultater fra én kilde: Kartresultater kan domineres av én kilde, spesielt når færre kilder inkluderes. Flere kilder øker variasjonen i kartresultatene.
  8. UTM-sporing på lenker: ChatGPT legger til parameteren ?utm_source=chatgpt.com på enkelte lenker, som hjelper med å spore trafikk fra ChatGPT.
  9. Bing-rangering versus ChatGPT-referanser: Selv om en side har høy rangering i Bing, betyr det ikke nødvendigvis at den vil bli bedre sitert i ChatGPT søk.
  10. Tekstdominert respons: ChatGPT søk er hovedsakelig tekstbasert, men kart og bilder kan også vises avhengig av forespørselen.
  11. Bilder for mote og reise: Søk innen mote og reise har større sannsynlighet for å vise bilder sammenlignet med andre emner.
  12. Manglende bildesitater i karuseller: Bilder i karuseller har ofte ikke kildereferanser i sidebaren, som kan begrense brukernes mulighet til å sjekke opprinnelsen.
  13. Referanser til innhold bak betalingsmur: ChatGPT søk kan sitere sider som er bak betalingsmurer, noe som kan begrense tilgjengeligheten for enkelte brukere.
  14. Referanser til 404-sider: I enkelte tilfeller har ChatGPT sitert sider som har gitt en 404-feilmelding, altså sider som ikke lenger er tilgjengelige.
  15. Tidssensitive spørsmål: ChatGPT viser bedre forståelse for tidssensitive spørsmål sammenlignet med Bings AI-oversikter, selv når det ikke er lagt inn tid som parameter.

Fordeler og ulemper:

  • Google: Best på brede og komplekse søk, med sterke indekseringsegenskaper.
  • Bing: Gode multimodale søk og AI-støtte som kan være nyttig for spesifikke oppgaver.
  • ChatGPT Search: Naturlig, samtalebasert interaksjon som kan gi grundige svar, men den er begrenset i kildemangfold.

Artikkelen fra SEO Engine oppsummerer det godt når de sier:

I believe it’s time for us to adjust our SEO terminology, shifting the conversation from ranking to referencing, and realigning what the overall success of an SEO campaign is.

Det er ingen tvil om at vi må begynne å tenke annerledes på hvordan søkeresultater håndteres, vi er inne i en tid som vil kunne resultere i flere endringer. Og selv om ChatGPT søk ikke nødvendigvis har den største markedsandelen enda, vil Google ikke sitte på gjerdet – så vi kan forvente at det vil skje saker og ting der også fremover for å tilrettelegge mer mot kunstig intelligens. Uansett vil det bli en veldig spennende tid, og det kan være lurt å begynne å tenke på dette allerede nå. I denne artikkelen går vi gjennom en del tiltak som kan gjøre nettsiden mer synlig i både ChatGPT søk og i Bing sin søkemotor.

Relaterte innlegg

Hva er en god CTR / CPC / CTA i 2025 for digital annonsering?

Hva er en god CTR / CPC / CTA i 2025 for digital annonsering?

CTR "Er dette en god klikkfrekvens?" "Hvorfor er kostnaden per konvertering høy? Er dette i tråd med våre konkurrenter?" "Hva er en god konverteringsfrekvens?" Dette er typiske spørsmål som kan dukke opp når vi prater om annonsering i digitale medier, men spesielt i...

Vil du jobbe med oss?

Send inn en forespørsel

Pin It on Pinterest