fbpx

10 tips til en bedre Instagram profil

Hvis du har kommet over denne artikkelen ved å lete etter svar på nettet, er du allerede på riktig spor – å være oppdatert på trender og det nyeste innen Sosiale Medier er viktig når man skal gjøre ting riktig. Sosiale Medier er i stadig utvikling, og det som fungerte for et halvt år siden fungerer kanskje ikke like godt i dag – er det en ting som er sikkert, så er det at så fort noe blir populært, og alle kaster seg på trenden, ja, da er det ikke lenge før folk blir mettet. Derfor er ikke dette nødvendigvis en artikkel om hva som er trendy og hva som funker i dette øyeblikk – dette er en artikkel med 10 tips til en bedre Instagram profil som har vært effektive over lengre tid, og som fortsatt gir gode resultater dersom du ønsker å øke antall følgere eller bare ønsker bedre resultater av din satsning på sosiale medier. Vi håper dette er til hjelp for deg eller din bedrift.

Ting å spørre seg selv først

Før man setter i gang arbeid med å få en bedre Instagram profil er det viktig å stille seg selv noen spørsmål:

 1. Hvorfor vil du bygge et publikum, og hvilken hensikt skal det ha?
 2. Hva håper du å oppnå ved å bygge publikum?
 3. Har du profesjonelt eller bra bildemateriale å bruke – som passer til deg, din bedrift eller ditt formål?
 4. Har du/dere den tiden og de ressursene som kreves for å poste innlegg (og evt stories) regelmessig?
 5. Har du/dere tid og kapasitet til å respondere på kommentarer og meldinger som kommer inn?

Dersom du/dere har tenkt at det er nok å poste et innlegg annenhver uke, eller tenker å poste 10 innlegg på en gang for så å ikke logge inn igjen på en måned, så er kanskje ikke Instagram for dere. Og det er greit – man bør gjøre seg opp et ærlig svar før man eventuelt setter i gang med SoMe (Sosiale Medier). Instagram er ikke for alle. Dersom du har tatt deg litt tid til å tenke gjennom det som nevnes over, og allikevel mener at alt er good to go for å lage en bedre Instagram profil, kan du lese videre for 10 tips som gir deg en bedre instagram.

Instagram er en mobil-applikasjon:

Det er viktig å merke seg at Instagram er en ren mobil-applikasjon, noe som betyr at du ikke får fullt utnyttet Instagram på PC. Selv om det er åpnet for funksjonalitet på PC, får du fortsatt ikke poste på Instagram på PC uten å benytte andre verktøy. Derfor skjer det daglige arbeidet på mobilen, mens man ofte benytter verktøy for å publisere flere innlegg frem i tid. Vi kommer tilbake til dette lenger nede i artikkelen.

Instagram tips #1

Sett opp profilen riktig

Det finnes to forskjellige måter å sette opp profilen din på, du kan enten ha en personlig konto eller en profesjonell konto (også kalt bedrifts-konto). Man kan ha profesjonell konto selv om man er en «person» – så for å få mest mulig ut av kontoen anbefaler vi å sette opp eller bytte til profesjonell konto. Med profesjonell konto får man mer innsikt, og i tillegg tilgang til annonsering og andre tekniske fordeler. Å bytte til profesjonell konto er enkelt, koster ikke noe, og det finnes mye hjelp å finne på nettet for hvordan man gjør dette.

Navn – velg noe som er enkelt å finne
Pass på at du bruker et navn som er enkelt å søke opp, og som gir mening for deg som person eller bedrift. Navnet ditt vil ha betydning for hva som vises i profilen, og også hva som blir linken til profilen din.

Bølgen Media Instagram profil

Utnytt profilen og de funksjoner du har til rådighet

Profilbilde – er du en bedrift? Bruk en tilpasset logo
Som bedrift bør du i aller fleste tilfeller bruke en logo i riktig format som profilbilde. Er du en person, bør du bruke et tydelig og bra bilde av deg selv – aller helst et profesjonelt bilde. Profilbildet vises som et rundt bilde, så pass på at du bruker et bilde som passer formatet. Som utgangspunkt bør du bruke et kvadratisk bilde på minimum 512×512 pixler

Bio og introduksjon – gjør den sexy og informativ
Du har ikke mange bokstavene til rådighet når du skriver bioen til Instagram profilen, så sørg derfor for at den ser bra ut og inneholder det du ønsker å formidle. Bruk gjerne emojis, men ikke gå helt bananas – sørg for at de forsterker budskapet eller det du ønsker å formidle.

Ekstra funksjonalitet for profesjonell konto
Når du har profesjonell konto har du også mulighet til å legge til utvidelser som ikke personlig konto har. Du kan f.eks legge til knapper for e-post, telefon, og adresse/veibeskrivelse. I tillegg har du et felt for nettside/link – bruk denne fornuftig. Instagram støtter kun en link i profilen, men det finnes verktøy som gir flere muligheter. Vi kommer tilbake til dette lenger nede i artikkelen. 

Instillinger Bølgen Media Instagram

Instagram tips #2

Tema, design & oppsett

Du har satt opp en Instagram profil, fyllt inn riktig informasjon om bedriften eller deg selv – da er det vel bare å «gønne på»? Ikke helt. For at kontoen skal oppleves profesjonell er det viktig å tenke ut et tema for profilen. Mennesker er visuelle av natur, og førsteinntrykket betyr mye når man velger om man skal følge en profil eller ikke.

For en bedre Instagram profil i sin helhet – tenk på følgende:

 • Prøv å holde en jevn flyt i fargene og bruk farger som passer sammen.
 • Ha en plan for hvordan du ønsker å bruke profilen
 • Vil du bruke bildefilter? Hold deg til et spesifikt filter
 • Dersom du er bedrift, bruk farger iht bedriften og profilmanualen
 • Skal det være bare bilder, eller f.eks sitater i tillegg? Eller andre ting? Ha et fast oppsett.
 • Ikke post om «alt mulig» – hold profilen simpel og fokusert, og post innlegg som passer temaet.
 • Bruk alltid bilder av god kvalitet – kvalitet teller!
 • Vær konsistent i publiseringen din – publiser på faste tider.

Les gjerne denne artikkelen som tar for seg 7 forskjellige måter å sette opp sin profil/grid på, her er det mye inspirasjon å hente med tanke på det å bruke et tema og spesifikt oppsett.

Instagram design og tema

Instagram tips #3

Gode bilder er alfa og omega

Det sier seg kanskje selv – men allikevel er det viktig å poengtere: Instagram handler om kvalitet. ALDRI post bilder av dårlig kvalitet. Kvaliteten på bildene vil utgjøre forskjellen på om folk gidder å bruke kalorier på å «dobbeltappe» eller bare scroller forbi. Sørg derfor for at bildene du poster ser amazing ut.

For en bedre Instagram profil i sin helhet – Tenk på følgende:

 • Bruk redigeringsprogram for å fremheve farger eller fjerne uønskede objekter fra bildene.
 • Ikke bruk front-kamera på telefonen for bilder til griden – med mindre den tar bilder av veldig god kvalitet.
 • Tenk enkelt – ha fokus på det som er viktig, enten det er et produkt eller en person.
 • Hold bakgrunnen ryddig – ikke ha masse rot som kan ta fokus bort fra det som teller.
 • Tenk bildekomposisjon – måten du tar bildet på kan bety mye.
 • En mobil med godt kamera gjør prosessen enklere mtp posting, men et skikkelig kamera (DSLR eller mirrorless) gir enda bedre bilder.
 • Bruk gjerne godt naturlig lys – det gir oftest best resultat.

Bruk gjerne diverse apper for redigering av bilder på telefonen. Bildene rett fra kamera er som regel litt «kjedelige» og mangler ofte detaljer og farger. En app vi har sverget til lenge er gratis versjonen av Snapseed (android og apple) – her har du et hav av muligheter.

Mangler du gode bilder? 
Da bør du vurdere å investere i et profesjonelt kamera eller en ny mobil. Sjekk gjerne også med samarbeidspartnere, sponsorer, leverandører eller andre kontakter om de har bildemateriale dere kan bruke. Alternativt kan man også bruke bildebanker på nett, som f.eks gratistjenestene Pexels.com eller Unsplash.com – men dette er ikke anbefalt i det lange løp. Gode unike or originale bilder tatt av dere vil alltid være best for resultat.

Rule of thirds bilde

Rule of thirds: Tenk komposisjon når du tar bilder. En del kamera på smarttelefon har hjelpelinjer for dette. Rule of Thirds er en populær metode å ta bilde på hvor man deler bildet i tre like store deler og legger objektet i fokus i et av de ytterste hjørnene.

instagram grid rule og thirds
Viktig om bildestørrelser
Det finnes forskjellige størrelser, eller dimensjoner du kan ha på bildene, og det avgjør hvor mye plass de tar i feeden. Alle bildene du bruker bør ha en oppløsninger på minimum 1080px i bredden, og aller helst mer.Størrelser og dimensjoner for bilder:
 • Horisontale bilder (16:9 format)
  • Typisk størrelse er 1920x1080px
 • Kvadratiske bilder (1:1 format)
  • Typisk størrelse er 1080x1080px
 • Rektangulære stående bilder
  • Typisk størrelse 1080x1350px
  I de aller fleste tilfeller foretrekker vi 1080x1350px da de opptar mest plass i feeden. I tillegg er det et eget format på bilder og innhold til stories og reels – dette er stående format med dimensjonene 1080x1920px. Disse vil dekke hele skjermen på smarttelefoner.

Instagram tips #4

Poster, Stories & Highlights

Tidligere hadde Instagram kun en måte å publisere innhold på: bilder på veggen. Etter hvert som tiden har gått, og konkurrerende apper har startet flere trender er dette tilbudet heftig utvidet. I dag finnes det flere måter å legge ut innhold på, og alle har sine bruksområder:

Ordinære poster/innlegg – din personlighet
Dette er fortsatt kjernen for Instagram. Innlegg havner i feeden til følgere, og ligger på profilen «til evig tid» – med mindre du selv velger å slette dem. For å fremstå profesjonell, bør feeden følge et tema eller et spesifikt oppsett og en egen stil, som nevnt over. Og ha faste rutiner for dag og klokkeslett for posting.

Anbefalt hyppighet for posting på feed:
– Minimum: en gang i uken
– Bedre: 3 ganger i uken
– Best: en gang til dagen

Bølgen Media Instagram profil

Highlights gir mulighet for mer informasjon

Stories – for engasjement og innblikk
Stories er korte snutter eller bilder som vises i 24 timer før de «forsvinner for godt» – med mindre de lagres eller legges som en highlight. Stories har fått mer og mer fokus på Instagram, og ligger per i dag helt øverst i appen når du man åpner feeden. Stories brukes mer som et innblikk i hverdagen, eller som en måte å fortelle dagligdagse ting på. Stories kan ha en mindre seriøs/profesjonell tone, og brukes på lik linje som TikTok og Snapchat – ofte sammen med morsomme filter eller andre smarte funksjonaliteter. Stories er en god måte å skape engasjement blant følgere på, hvor man kan kan ha spørreundersøkelser, spill, og flere andre metoder for interaksjon. 

Anbefalt hyppighet for posting i stories:
– Minimum: 3 ganger i uken
– Bedre: 1 gang til dagen
– Best: flere ganger til dagen

Highlights – fremhev tjenester, produkter eller brand
Highlights er stories som er lagret som fast innhold på profilen. Med andre ord – highlights må ha vært en story først. Highlights er en genial funksjon til å gi merverdi til profilen ved at man kan fremheve tjenester eller produkter. Hvert highlight kan ha eget icon/bilde – noe som gjør at du kan videre «brande» dette i henhold til temaet/profilen din. Se f.eks hvordan en av våre kunder Private Cruise har brukt highlights til å fremheve båtene sine, og de forskjellige turene.

Anbefalt hyppighet for posting til highlights:
Her trenger man ikke poste hyppig, men sørge for at man oppdaterer om man vil fremheve nye tjenester eller produkter.

Reels – høyere kvalitet
Reels er en av de nyere funksjonene til Instagram. Reels kom som et alternativ til TikTok ettersom denne måten å dele innhold på har skutt i været siden TikTok kom på markedet. Reels fungerer som en «endeløs» stream med videoer som man blar seg gjennom – og er et godt verktøy å bruke for å bli oppdaget av potensielle følgere som ikke allerede følger deg. Reels er stort sett av bedre kvalitet enn historier, og det ligger litt mer arbeid bak en Reel. 

Anbefalt hyppighet for posting til reels:
Avhenger av innhold og formål – krever litt mer arbeid. Klarer man en gang i uken har man et godt utgangspunkt.

Livesendinger – flott for de riktige formål
Livesendinger gir mulighet til å dele video live, og er en flott funksjon om man ønsker å engasjere følgere i nåtid. Funker veldig bra for Q&A, produkt-lanseringer, konserter, bli bedre kjent med følgerne sine – ja, det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser for hva som kan gjøres.

Anbefalt hyppighet for posting til livesendinger:
Avhenger av formål – brukes aller helst til eventer og happenings hvor live-sending er interessant for følgere som ønsker å følge med.  

Instagram tips #5

Annonsering

Når man har en profesjonell konto på instagram har man mulighet til å putte på penger for å promotere innlegg. Brukt riktig kan dette skape stort engasjement og man kan oppleve å få mange nye følgere på relativt lave budsjett. Kombinerer man annonsering med spesifikke formål hvor man ønsker å oppnå noe spesifikt kan dette være et svært nyttig tips.

Innlegg kan også krysspostes til Facebook siden via promotering, og på den måten kan man oppnå enda mer respons. Vi anbefaler allikevel å tenke nøye gjennom formålet med annonseringen før man putter på penger, og i noen tilfeller kan det være bedre å bruke andre verktøy for promotering (som vi kommer tilbake til) – men isolert sett så kan annonsering være en god måte å bygge engasjement og følgere på dersom man har midlene til det.

Pro tips til Facebook: Om du har et innlegg som får veldig mye respons/engasjement kan du invitere alle som «reagerer» på innlegget til å like Facebook siden din. På denne måten kan man øke publikum til egen Facebook side.

Dannydiscovers instagram profil

Annonsering kan gi mye engasjement

Instagram tips #6

Den allmektige hashtagen

Hashtags har fra begynnelsen av vært Instagrams store oppfinnelse. Vi bruker hashtags, eller emneknagger på norsk, for å markere bildene basert på innholdet. Hashtags er nesten som en søkemotor på Instagram, hvor man kan klikke seg gjennom utallige forskjellige hashtags og finne alt mulig tenkelig innhold. Brukt riktig kan hashtags hjelpe deg å vokse og skape mer engasjement.

Her er noen tips for hvordan bruke hashtags for en bedre Instagram profil:
 • Brand navnet ditt: Sørg for at du alltid hashtager navnet ditt i postene dine. For eksempel #bolgenmedia
 • 10+ hashtags: Målinger viser at man bør ha minimum 10 hashtags for å få nytteverdi. Men ikke gå helt crazy – for mange hashtags oppfattes «spammete,» og for få gir ingen nytteverdi. Test og se hva som funker best for deg/din bedrift.
 • Gjem hashtagene: Hashtager er ikke så fine å se på, og kan gjøre innlegget rotete. Gjem derfor hashtagene langt ned/i enden av innlegget ved å enten bruke tegn til å skille dem fra innholdsteksten, eller legg dem som første kommentar i kommentarfeltet.
 • Ta vare på gode hashtags: Har du noen hashtags som gir gode resultater? Eller som du må bruke hver gang? Lagre disse på telefonen din slik at du enkelt kan hente dem til neste gang du poster.
 • #followme: Det finnes flere hashtags med spesifikk hensikt om å få flere følgere eller likes – bruk gjerne disse, men forsvarlig.
 • Verktøy for hashtags: Det finnes flere verktøy der ute for å finne hashtags. Instagram selv har innebygd funksjonalitet for å vise populære hashtags, eller du kan bruke verktøy som f.eks Hastagify.
Vindu med hashtag

Instagram tips #7

Engasjement, engasjement, engasjement!

Skal man komme noen vei på Instagram, så handler det om engasjement. Likes og følgere vokser ikke på trær, så det er viktig å være klar over at det å skape et samfunn og en følgergruppe på Instagram er en omfattende prosess. Det bør legges inn en innsats hver dag dersom man ønsker skikkelige resultater. Engasjement på Instagram kan foregå på mange forskjellige måter:

 • Tagg andre personer eller bedrifter: Dersom du har samarbeidspartnere eller folk du ser opp til – legg opp til innlegg hvor du kan tagge disse slik at det kan skape en respons eller et engasjement.
 • Skap dialog: Instagram kan fungere veldig bra som en toveis-dialog. Bruk historier (nevnt tidligere) til å skape dialog og få tilbakemeldinger, eller post innlegg hvor du oppfordrer folk til å tagge eller kommentere. At innleggene dine engasjerer folk teller positivt i algoritmer og kan hjelpe deg å nå ut til flere potensielle følgere.
 • Samarbeid med andre: En av de aller beste måtene å få mer synlighet og engasjement på er å finne andre bedrifter/personer du kan samarbeide med. Promoter hverandre, krysspost innlegg, ha en «takeover» (post eller del historier på vegne av) – eller finn på andre måter å hjelpe hverandre på.
 • Kommenter og lik andres innhold: Vær aktiv i Instagram-verden ved å delta i kommentarfelt, lik bilder, responder på andres historier osv.. På denne måten kan du tiltrekke deg flere følgere som interesserer seg for samme type innhold. Og kanskje du til og med får nye venner eller samarbeidspartnere!
 • Konkurranser: Konkurranser er en smart måte å skape engasjement på, bare pass på at du følger de offisielle retningslinjene slik at du ikke risikerer straff.

Instagram tips #8

Bruk gjerne verktøy!

Å være aktiv på Instagram er en tidkrevende jobb – og flere av tingene som er nevnt i listen her er kanskje ikke mulig å få til uten litt hjelp. Da er det godt at det finnes verktøy og hjelpemidler der ute som gjør det enklere for deg å administrere alt som skal gjøres. Følgende verktøy er noen vi sverger til, men det finnes flere andre der ute som ikke nevnes her:

 • Creator Studio Facebook: Dersom du har en profesjonell konto på Instagram har du også (aller mest sannsynlig) en Facebook side knyttet til denne. Det betyr at du kan benytte deg av Facebook sitt eget verktøy for publisering og planlegging av innhold – Creator Studio for Facebook. Facebook eier Instagram, derfor er disse koblet sammen og fungerer i synergi med hverandre. Dette verktøyet har blant annet en kalenderfunksjon som gjør livet ditt enklere – her kan du planlegge innhold langt frem i tid.
 • Tailwind: Et alternativ til Creator Suite er Tailwind, men det du også har mulighet til å gjøre her er å utforske hashtags, lagre ofte brukte hashtags, samt lage en link til bioen som inneholder flere linker og fremhevede innlegg. Som du kanskje vet, eller husker fra tidligere i artikkelen, så får man kun ha en link i bioen på Instagram.
 • Andre verktøy:
  • Linktree – link i bio
  • Hootsuite – Avansert planlegging av innhold på tvers av kanaler
  • Preview – planlegging av poster og hjelp til design
  • Canva – Hjelp til å lage fint innhold

En annen ting som kan være aktuelt er å leie inn hjelp til innholdsproduksjon og posting av innlegg. Da kan man enten engasjere en bedrift (som f.eks Bølgen Media), eller man kan leie hjelp fra typiske outsourcing tjenester som Fiverr eller Upwork.

Creator Studio Facebook

Creator Studio Facebook: Her kan du planlegge innlegg som postes både på Facebook og Instagram

Instagram tips #9

Driv trafikk til nettsiden eller nettbutikken

Instagram i seg selv er et flott verktøy for engasjement og for å bygge en følgerbase – men ingenting av dette er verdt noe om man ikke til syvende og sist har et mål med det hele. Er du en bedrift – ha fokus på at følgerne skal kontakte deg på et eller annet vis for å dekke deres behov. Selger du produkter – ha fokus på at følgerne faktisk skal kjøpe noe av deg. Det er derfor viktig å ha et samlingspunkt for all aktivitet på internett – og dette oftest i form av en nettside. Suksessfulle Instagram profiler er dyktige på å hele tiden ha fokus på å lede følgerne inn på nettsiden eller nettbutikken – dette f.eks i form av oppfordringer om å lese mer ved å trykke på linken i profilen, som da leder til en spesifikk plass. Eller om man bruker et av verktøyene nevnt tidligere (Tailwind eller Linktree) kan man lede publikum til forskjellige plasser, alt etter formål. Det er viktig at det ikke oppleves for påtvunget at man leder følgerne til andre plasser, men at man diskré putter det inn hvor det er naturlig.

Ha derfor et mål i bakhodet når man legger en plan/strategi for Instagram – hva ønsker man til slutt å oppnå med innsatsen som legges ned?

Instagram tips #10

Ikke glem å ha det gøy!

Selv om det er krevende å være engasjert og aktiv på sosiale medier, er det viktig å huske på at det også skal være gøy! Du bygger nettverk med nye mennesker, oppdager nye trender, prøver nye ting, får tilbakemelding – ja, mye morsomt følger med det å være en «Instagrammer.» Husk derfor på at det å jobbe med Instagram kontoen skal være gøy! Følgerne dine vil også fort kunne se om du/dere trives på Instagram eller ikke – oppleves innholdet som påtvunget og mekanisk, eller levende og engasjerende?

Relaterte innlegg

Vil du jobbe med oss?

Send inn en forespørsel

Pin It on Pinterest